1Vineri, 5 septembrie 2014, in sala de conferinta a Hotelului Hefaistos din Covasna, s-au intâlnit reprezentantii cointeresati privind clusterizarea României. Rolul conferintei a fost de a profunda acest concept si de a sintetiza posibile proiecte care servesc la evolutia ascendenta a clusterului balneoturistic, astfel atingâng obiectivele redactate in protocolul de constituire. Pe lânga membrii clusterelor din România au participat si reprezentantii clusterelor si bazelor de tratament din Ungaria.

In discursul de deschidere, dl Daniel Cosnita, presedintele CLUSTERO, a vorbit despre clustere ca si forme sau mijloace de colaborare si care contribuie la dezvoltare economico-sociala a diferitelor domenii de activitate, iar excenta modelului aplicat in România a fost dovedit in tarile dezvoltate ale Europei.

Dl. Cosnita a reflectat clustertul ca si inglobarea a mai multor poli de fortificare dintre care a subliniat internationalizarea, competitivitatea si cercetarea. Aplicând aceste masuri România are sanse sa devina exportator de turism, in momentul de fata fiind importator. In decursul conferintei, dl. Cosnita a pus mai multe intrebari adresate secretarului de stat, dlui George Brezoi, dintre care mentionam : Cum vede guvernul situatia turismului românesc?; Cum actioneaza guvernul asupra produselor turistice regionale fata de cele nationale?; etc.

Dl. Secretar de stat, George Brezoi a apreciat atmosfera conferintei astfel ”Ma simt ca intre prieteni, din aceasta cauza sunt putin emotiv.” Balneoturismul trebuie conceput ca si un produs, iar calea cea mai eficienta de valorificare al acestui produs este integrarea in clustere. In ceea ce priveste legea turismului, in momentul de fata sunt circa douazeci de pagini propuse care vor fi organizate in modul cel mai corect pe nivel macro, balneoturismul fiind un capitol separat din acesta colectie de informatii. Pâna la sfârsitul lunii aceasta lege va ajunge in faza de avizare. ”Ceea ce avem noi indemâna este legea”, afirma dl. Brezoi.

Oferta turistica, in cele mai multe cazuri, este exprimata prin capacitatea de cazare, aceasta simplificare argumenteaza necesitatea crearii produselor turistice SMART, complexe si complete in cadrul clusterelor. Ceea ce intruneste componentele este politica nationala aplicata de clustere, acest concept este popularizata printr-un ”roadshow” in intreaga tara impreuna cu CLUSTERO. Motiv princial pentru care colaborarea public – privat este indispensabila consitutuie mandatul scurt al actorilor din sectorul suport, iar procesul trebuie continuat. Clusterul ca si sistem trebuie sa se concentreze in jurul solutiilor si nu a problemelor, afirma dl. Brezoi.

Presedintele Asociatiei Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Judetul Covasna ASIMCOV si membru al Consiliului Judetean Covasna, dl. Bagoly Miklós – Levente a prezentat proiectul ”Drumul apelor minerale” finantat de Phare, si programul Kaláka, care deservesc la dezvoltarea regionala. Regiunea Centru al României se deosebeste de celelalte regiuni prin cantitatea si calitatea resurselor naturale existente, viitorul turismului balnear trebuie asigurat, spune dl. Bagoly.

Primarul orasului Covasna, Thiesz János, a vobit despre strategia de dezvoltare turistica a statiunii Covasna, prin includerea agrementul in oferta turistica cu caracter terapeutic si medical. ”Lipsesc cercetarile, iar ceea ce stim despre Covasna este foarte putin, are potential mult mai mare ” declara dl. primar. In acelasi timp dl. Thiesz afirma ca viitorul clusterelor balneoturistice este in formarea unui brand care sa se bazeze pe efectele preventive, astfel definind o noua piata de tinta.

Clusterul asigura baza si spatiu pentru colaborare intre diferite actori, care au acelasi scop,afirma dl. Vajda Lajos, vicepresedintele CLUSTERO. Un cluster devine viabil parcurgând urmatorii pasi: Semnarea protocolului de constiruire, Stabilirea punctelor de actionare, Cooperare. Aceasta perioada se intercaleaza intre 3-5 ani si sunt structurate urmatoarele elemente de constituire a unui cluster: resursa umana, comunicarea interioara si exterioara, internationalizarea. Managementul consortiului clusterelor regionale are ca obiectiv general sustinerea si reprezentarea intereselor clusterelor regionale, ca si colaborator, partener sau negociator fata de guvernul României, alte clustere si consortii pe mapamond, ect. Totodata, viata unui cluster se apreciaza in realizari, declara dl. Vajda.

Dl. Aurel Borsan, presedintele Asociatiei Amfiteatru si initiatorul principal, pe lânga dl. Vajda Lajos, al clusterizarii României in domeniul balneoturismului, a precizat rezultatele rezonabile obtinute intr-un an in viata balneoturismului, printre care amintim cele doua clustere constituite, si anume: Clusterul Regional Balneoturistic ”Transylvania” si Clusterul Regional Balneoturistic ”Muntenia”. In acelasi timp trebuie mentionat faptul ca s-a constituit primul cluster medical din România, Clusterul Medical ”Sanatate România”. In opinia dlui Borsan, produsul turistic, alcatuit din bunuri si servicii, trebuie prosperit cu atractii, cum sunt resursele balneare care produc sanatate.

La nivel local, contesta dl. Enea Nicolae, medic primar balneofizioterapeut si de recuperare medicala, exista un management dificil, deoarece toate hotelurile, noua la numar, cu baza de tratament din Covasna au functionalitate sezoniera. Dl. doctor propune lansarea departamentelor de marketing in cadrul hotelurilor conduse de specialisti.

Interactivitatea a fost asigurata de mici interventii, intrebari si schimburi de idei, totusi fiecare participant a fost de comun acord in ceea ce priveste importanta certetarii si a inovatiei in acest domeniu. Domnisoara Kora Szilvia, studenta la Facultatea de Știinte Agricole, Economice si de Sanatate, specializarea de Turism de Sanatate si Organizare Sanitara din cadrul Universitatii Szent István din Ungaria, in prezentarea ei comprehensiva privind statiunea Covasna a pus accent pe potentialul major privind posibile teme stiintifice de cercetare. Exemple: efectele benefice sau contradictorii ale mofetelor si apelor minerale aflate in zona asupra prevenirii sau tratarii imbolnaviriilor din diferite domenii ale medicinei cum ar fi gastroenterologia, ginecologia, pulminologia, dermatologia, reumatologia, ortopedia, phsihiatria, neurologia, etc. Deasemenea, Kora Szilvia propune includerea marilor intreprinderi din industria de frumusete in promovarea acestor resurse.

In continuare a fost prezentata Clusterul de Turism Activ Balaton, de catre Pék Dorottya, alcatuit din 12 firme private. Managementul Clusterului, asigurat de Fortuido Ltd., sustinte dezvoltarea turismului, cooperarea paralel cu concurarea, teoria concurentei sanatoase si dezvoltarea sustenabila. Motto-ul clusterului este : ”Daca vrei sa ajungi repede mai bine mergi singur, daca vrei sa ajungi departe mai bine mergem impreuna.”

In final, Ancuta Ivan de la Centru de Transfer Tehnologic Cluj Napoca CENTI, a contribuit la diversitatea tematica a intâlnirii, prin prezentarea procedurii de consultanta din cadrul retelei Enterprise Europe Network.

Au mai fost prezenti la conferinta: Marius Andra, Consilier – Departament pt. IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Cristian Cimpoi – Managerul Spitalului ”Dr. Benedek Géza” Covasna, Dr. Kövesdi János, Dr. Márk László, Prof. Dr. Fodor Lajos, Dorin Apahidean, Ovidiu Slimac éi Costica Grosu – Casa Verde a Dunarii, etc.

Lista lucrarilor prezentate in cadrul Conferintei ”Rolul Clusterelor in Dezvoltarea Turismului Balnear la Nivel Regional si National”:

  1. Serviciile Enterprise Europe Network pentru IMM-urile inovative si cu potential de internationalizare din Transilvania.
    Key speaker: Dr. ing. Simona-Clara Barsan & Dr. ing. Ancuta-Maria Ivan – Centrul de Transfer Tehnologic CENTI Cluj-Napoca
  1. Clusterul Turistic „Active Balaton”. Key speaker: Pék Dorottya
  2. Mofeta – sursa a milioane de ape. Key speaker: Kóra Szilvia Szent István

Lasă un răspuns

Post Navigation