Prezentare SBRM 01Statiunea Mangalia
Mangalia este cea mai sudica statiune de pe litoralul Marii Negre, la aceeasi latitudine cu Nisa din Franta. Orasul a fost mai intai o asezare tracica, numita Cerbatis, iar in secolul VI i.Ch. aici, colonistii greci veniti din Heracleea Pontica au intemeiat marea cetate Callatis, ulterior cucerita de romani. O parte a ruinelor ramas la suprafata, dar o mare parte a strazilor si cladirilor antice sunt ascunse sub apele marii. Sub denumirea de Pangalia sau Mangalia, localitatea este mentionata in sec. XII, intr-o harta realizata in orasul italian Pisa.
Lacul Mangalia – separat initial de mare, acum golf al acesteia –cu o suprafata de aproximativ 260 de hectare, are mai multe izvoare sulfuroase de apa mezotermala (26-28 de grade Celsius).
Mangalia are o plaja cu nisip fin, avand o latime de pana la 250 de metri. Bioclimatul marin bogat in aerosoli salini si in radiatie solara, apa marii, namolul sapropelic extras din lacul Techirghiol, precum si apele mezotermale sulfuroase descoperite aici sunt folosite de pe vremea romanilor.

Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia – descarca prezentarea pdf
Sanatoriul din Mangalia continua sa fie una dintre cele mai importante centre ale balneologiei nationale si, cu siguranta, cea mai imporntanta din sudul litoralului romanesc. Traditia si cercetarile aplicate de ultima generatie se regasesc aici, in egala masura, pentru a reda, anual, satatatea a mii si mii de oameni.
Sub deviza “Sanatate si longevitate”, personalul de aici a reusit sa imbine intr-un mod armonios terapiile traditionale cu cele complementare, aducand – intr-un mod unic pentru o unitate balneara de stat –  tot ceea ce este mai bun din procedurile clasice alaturi de metodele ancestrale redescoperite, pentru binele celor care ii trec pragul.

Tratament:
Centrul balnear si de recuperare trateaza cu mult succes, de peste jumatate de secol, o serie de boli cum ar fi reumatismul cronic degenerativ si inflamator, sechele, afectiuni ortopedico-traumatice (fracture, entorse, luxatii, osteosinteze metabolice); afectiuni neurologice centrale si periferice; tulburari de circulatie periferica; rinite si bronsite cronice, astm bronsic; psoriazis, alergodermii cronice; anexite cronice, infertilitate secundara; guta, diabet, obezitate; litiaze si infectii urinare (crenoterapie); dischinezii bliliare, gastrite cronice hipoacide sau colonopatii cronice.

Personalul este instruit de catre specialistii Asociatiei Nationale de Terapii Complementare si are atestate valabile pe teritoriul Comunitatii Europene.

Proceduri si tratamente:
• hidrotermoterapie:
-impachetari cu namol;
-bai calde cu: apa de mare, apa sulfuroasa, plante, plante cu bule;
-afuziuni alternative;
-dusuri subacvale;
-sauna;

Namolul de Techirghiol, utilizat si aici, are calitati care il situeaza printre primele locuri din Europa din punct de vedere al eficacitatii terapeutice, actionand atat prin factorii sai fizici, cat si prin componentele sale chimice. Masajele si impachetarile cu aceasta substanta sunt indicate in special in tratamentul reumatismului degenerativ, inflamator sau cel al „partilor moi” (tendoane, ligamente), dar si in ameliorarea durerilor provocate de accidentari, recuperari post-traumatice, imobilitate musculara, la vindecarea pielii cu probleme de tipul psoriazisului si eczemelor sau pentru hidratarea acesteia prin fortificarea celulelor si prevenirea uscaciunii.
O proprietate a celebrului namol, mai putin cunoscuta, o reprezinta tratarea infertilitatii primare, dar si a afectiunilor ginecologice de o complexitate mai redusa. In acest sens, la Sanatoriul Balnear Mangalia se efectueaza un tratament specific infertilitatii, avand drept cauza afectiuni inflamatorii, cum ar fi racelile sau anexitele.

• hidrokineototerapie: in bazine cu apa sulfuroasa sau apa de mare;
• masaj: masaj manual cu namol, cu talc sau cu unguent terapeutic;
• electroterapie: diapulse – curentii de inalta frecventa pulsati, aplicabili pe membrele protezate metalic, cu efecte de vindecare rapida; curenti cu frecventa joasa si medie; terapie cu campuri magnetice;
• fototerapie: laserterapie, ultraviolete, infrarosii;
• pneumoterapie : aerosoli individuali cu apa de mare, apa sulfuroasa tamponata, substante medicamentoase;
• tratamente ginecologice: irigatii cu apa sulfuroasa, tampoane vaginale cu namol;
• tratamente complementare: acupunctura, infiltratii; cura cu Gerovital;

Cai de acces in statiune:
Rutier –  Bucuresti-Constanta pe Autostrada Soarelui sau prin Slobozia, pe DN 2A si Constanta-Mangalia, pe DN 39; Bucuresti-Constanta prin Fetesti, pe DN 3A si Fetesti-Mangalia, pe DN 22C si E 39.
Feroviar – Gara Mangalia  – pe linia Constanta-Bucuresti (239 km)
Aerian – Aeroportul Mihail Kogalniceanu.

Lasă un răspuns

Post Navigation