Stațiunea Băile Felix este situată în partea de nord-vest a Romaniei, în judetul Bihor. Potrivit specialiștilor, efectele benefice ale apelor termale sunt folosite pentru o gamă largă de afecțiuni – reumatismale, post-traumatice, neurologice, asociate și tulburări circulatorii.
Într-un interviu acordat NewsIn, dr. Gheorghe Moraru, reputat medic specialist în recuperare medicală, medicină fizica și balneologie, cu o vechime de peste 35 de ani în domeniu, vorbește despre beneficiile tratamentelor balneare, dar și despre modul în care ar trebui promovate stațiunile balneoclimaterice din România atât pe plan național cât și internațional.
Fost cadru universitar (conferențiar) al Facultății de Kinetoterapie, Dr. Moraru a coordonat peste 40 de lucrari de licență în kinetoterapie și a scris două cărți de specialitate. Dr. Moraru a fost medic coordonator al Spitalului Clinic de Recuperare Felix, fiind decorat cu ordinal “Meritul sanitar” în gradul de cavaler. În prezent dr. Moraru conduce Centrul de Sănatate President.
Domnule doctor, stațiunea balneoclimaterică Băile Felix este cunoscută pentru izvoarele și bazinele termale tămăduitoare de foarte mulți ani.
Avantajul enorm pe care îl are România față de alte țări este că la noi s-a format o specialitate medicală integrată cum nu există în alte locuri. Avem o specialitate care, în momentul de față, se numește recuperare medicală, avem medicină fizică și balneologie. Tratamenul natural este mai benefic decât unul pe bază de tablete. Un tratament fizioterapic face mai bine decât unul medicamentos. Bineînțeles există și cazuri în care trebuie să apelăm și la medicamente, tratamente injectabile, infiltrații. Când omul vine în puseu acut, atunci apelăm la tot arsenalul, dar combinat.(…) Foarte multe specialități au însă o anumită reținere în a trimite bolnavii la tratament tip balnear. De exemplu: ‘Să nu te duci la Felix într-un puseu acut de lombosciatică’. Fără discuție avem acea pregătire profesională și știm ce să facem. Trebuie știut că recuperare nu înseamnă numai apă. Cei mai mulți pacienți pierd astfel perioada optimă de recuperare. Când ajung la noi după, luni sau chiar ani de zile și spun ‘nu ne-a învățat nimeni, nu știam’. Cred că este vorba de o necunoaștere. Noi avem posibilitatea să tratăm bolnavul de la cele mai ușoare forme până la cele mai complexe. Adaptăm programul nostru de recuperare la gravitatea bolii. Și dacă, de exemplu, pacientul este hipertensiv se spune că nu are voie să facă băi. E total invers. Intrarea într-o baie termală, progresiv, ca timp și ca introducerea corpului în apă, duce la scăderea tensiunii arteriale. Avem cazuri în care după o săptămână sau două trebuie să reducem medicația hipertensivă pentru că tensiunea scade extraordinar de bine. Se face vasodilatație periferică, tensiunea se transcade, inima lucrează mult mai bine. Sunt o serie de lucruri, însă, pe care nu toată lumea le cunoște foarte bine.

Sunt recomandate băile cu apă termală pentru femeile însărcinate?
Nu recomand astfel de tratamente pentru femeile însărcinate. Nu recomandăm băile cu apă termală mai ales în primele luni de sarcină, când fătul este în formare. Contraindicăm astfel de tratamente.

Credeți că autoritățile ar trebui să se implice mai mult în dezvoltarea și promovarea terapiilor medicale oferite în astfel de stațiuni?
Compoziția chimică și temperatura apei au un efect antiinflamator extraordinar, relaxant. Specificul Felixului este că această apă are și o ușoară  radioactivitate, dar fără să intre din punct de vedere științific în categoria apelor radioactive. Termalitatea, compoziția chimică cu fier, cu magneziu, cu sodiu, potasiu, sunt microelemente cu un efect deosebit asupra organismului. Băile Felix este una dintre stațiunile care s-a dezvoltat foarte de mult înainte de ’89  și care nu a rămas în urmă. Avem foarte multe centre de recuperare cu dotare la standarde internaționale din punct de vedere al aparaturii, ca dovadă că suntem și foarte căutați.  Avem pacienți din Olanda, din Italia, din Statele Unite, din Canada, Austria, Germania, Finlanda.  Lucrurile se mișcă, dar nu suficient. Nu suntem încă bine, bine, cunoscuți  pe plan internațional. La nivel național ar trebui să existe o campanie de promovare a acestor stațiuni și asupra efectelor tratamentelor. Ar aduce României niște beneficii deosebite. Pe plan internațional, promovarea ar trebui să fie făcută un pic mai agresiv. La târgurile internaționale de turism, de exemplu, prezentarea este slăbuță. Turismul balnear ar aduce foarte mulți bani României.  Este una dintre bogățiile naturale ale României. Foarte puține țări au ceea ce avem noi. Și ca dotare materială și ca factori naturali și ca personal medical. Ar trebui să existe o colaborare mai strânsă între Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și cel Turismului.

În prezent există o colaborare între aceste ministere?
O colaborare între cele trei ministere există. Există și acele bilete de la Ministerul Muncii pentru pensionari care beneficiază de tratamente în stațiunile balneare. Această colaborare a ajutat anumite stațiuni. Dacă nu exista acestă colaborare, dacă nu erau acele bilete sociale, ar fi fost mai rău. Felixul a supraviețuit față de alte stațiuni.

Ce ar trebui făcut din punctul dvs. de vedere sau mai bine spus ce ne împiedică să accesăm mai multe fonduri europene pentru a dezvolta stațiunile balenoclimaterice din țară?
Birocrația. Rămân stupefiat că nu avem oameni pregătiți pentru a absorbi fonduri europene. (…) Există și câteva zone în Felix mai puțin dezvoltate, care o duc greu. Există unități care o duc greu, care sunt închise și care se deschid o lună-două vara. Din fericire privații au investit foarte mult, iar stațiunea s-a dezvoltat foarte mult. Există undeva la peste 200 de pensiuni, unele dintre acestea de patru stele.

sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Post Navigation